0212 549 70 91 - 92

Hidrolik Güç Ünitesi

Temel anlamda hidrolik güç ünitesi motor, rezervuar ve pompadan oluşmakta olan bağımsız bir ünitedir. Bu üniteler gücü bir konumdan diğerine iletmek amacıyla kullanılır. Hidrolik makinaları sürmek açısından büyük miktarlarda güç üretebilir.

Hidrolik Güç Ünitesi 1

Ağır kaldırma ya da tekrarlı olarak bir yönlendirme kuvveti gerektiğinde bu üniteler kullanılmaktadır. Genel olarak hidrolik güç üniteleri Pascal fizik yasalarına uygun olarak tanımlanan alan ve basınç oranlarını kullanarak çözüm sunmaktadır.

Hidro gücün kullanıldığı her alanda kullanılmaktadır. Kamyon, madencilik, yol yapımları, tarım, otomotiv, havacılık, gemi imalat sanayi, ambalaj sanayi ve kimya sanayi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Az miktarda olan kuvveti kullanarak 10.000 psi den fazla bir basınç üretebilme gücüne sahiptir. Bu şekilde ağır yüklerin uygun maliyetler kullanarak yerine getirilmesini sağlamaktadır. 

Hidrolik güç üniteleri, kapalı bir sistem içerisinde bir noktadan diğerine enerji üretmek ya da iletmek amacıyla sıvı kullanılan bir bileşendir. Bu uygulana kuvvet doğrusal hareket, kuvvet ya da dönme hareketi şeklinde iletilmektedir. Enerji üretmek, iletmek ve dağıtmak amacıyla içerisinde farklı bileşenler yer almaktadır.

Hidrolik Güç Ünitesinin Bileşenleri Nelerdir?

  • Yağ tankı; sistem de kullanılmakta olan akışkanı depolayan bölümdür. Hidrolik akışkan, yağ tankı üzerinden sistem üzerinde iletilmektedir. Bu şekilde devre elemanları kullanmaktadır. Tank hacmi değişmektedir. Genel olarak 5 ila 1.000 litre arasında değişmektedir.
  • Motor; hidrolik pompa üzerine hareket veren asıl kısımdır. Endüstriyel hidrolik sistemler üzerinde çoğunlukla elektrik motorları kullanılmaktadır. Mobil sistemler de ise daha çok içten yanmalı olan motorlar kullanılmaktadır. Elektrik motor gücü; maksimum 0,25 Kw-110 Kw-1500 Devir/Dakika olmaktadır.
  • Hidrolik pompa; Tankta yer alan akışkanı sisteme gönderen ünite elemanıdır. Pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;
    Dişli hidrolik pompa çalışma basınçları; 160-250 Bar arasında değişmektedir.
    Paletli hidrolik pompa çalışma basınçları; 150-200 Bar arasında değişmektedir.
    Eksenel hidrolik pistonlu pompa çalışma basınçları; genel olarak 350 Bardır.
    Radyal hidrolik pistonlu pompa çalışma basınçları; genel olarak 700 Bardır.
  • Valfler; hidrolik valfler akışkanların kontrolünü sağlayan devre elemanıdır. Akışkanın hızını, basınçlarını, akış yönünü, debisini ayarlamaktadır. Denetim valflerinin çalışma voltajları 12V DC genel olarak iş makineleri uygulamalarında kullanılmaktadır. 24 V DC. Ya da AC. İş güvenliği ve işçi sağlığı açısından kullanılmalıdır. Genel olarak çalışmalarda 110V. 220V AC ve oransal valfler kullanılmaktadır.
  • Hidrolik blok; çeşitli valfler konumlandırılmaktadır. İçerisinde akışkanların geçişi açısından geçiş portları bulunmaktadır. Hidrolik bloklar her sistem açısından özel olarak tasarlanmaktadır. Makinalarda beyin görevi görmektedir. Genel olarak tank üzerinde yer almaktadır. Hidrolik sistemin büyüklüğüne göre makine üzerine de monte edilmektedir.
  • Filtreler; emiş, geri dönüş ve basınç olarak amaçlarına uygun olarak kullanılmaktadır. 

Emiş filtresi; tank üzerinde sisteme gönderilmekte olan hidrolik akışkanın temizliğinin sağlanması için kullanılmaktadır.

Dönüş filtresi; sistem üzerinden tanka dönen yağın temizliğinin sağlanması için kullanılmaktadır.

Basınç filtresi; hassas sistemler üzerinde kullanılan elemandır. Genel olarak sistemin temiz kalması için kullanılan devre elemanıdır. 

  • Silindirler ve hidromotorlar; doğrusal hareket üretmektedir. Bu sayede itme ve çekme hareketini yapmaktadır. Hidrolik ünite üzerinden gelen güç ile belirli bir basınçta baskı ya da çekme işlemini yapmaktadır.  Hidromotorlar hidrolik gücü kullanarak dönme hareketi aracılığı ile güç aktarımını sağlamaktadır.
  • Isıtıcı ve soğutucular; normal şartlar içerisinde sistemde kullanılacak  olan hidrolik yağın 35²C-50² C arasında çalışması istenmektedir. Hidrolik sistemin çalışmış olduğu yere göre ısıtıcı ya da soğutucu olarak kullanılması gerekmektedir. Kullanımı ortam şartlarına göre değişmektedir. Aşırı soğuk yerler de ısıtıcı, aşırı sıcak yerlerde soğutucu görevi bulunmaktadır.
  • Akışkan seviye göstergesi ve seviye şalterleri; Tank içerisinde yer alan sıvının miktarını göstermektedir. 
  • Tank kapağı, hava ve yağ dolum kapağı; hidrolik yağ dolumu için sistem çalışması açısından sirkülasyonun sağlanması açısından kullanılmaktadır.

Bu sistem hem günlük yaşam içerisinde hem de dizi üretim süreçlerinde kullanılmaktadır.

Temel sebepleri;

  • Maliyet verimliliği sağlaması,
  • Yüksek güç geçişinin yoğunluğunun bulunması
  • Güvenilirlik ve güvenliğinin bulunması,
  • Tasarımda esnekliğin olması sayılmaktadır.
Hidrolik Güç Ünitesi 2

Hidrolik Güç Ünitesi Çeşitleri Nelerdir?

Pek çok hidrolik güç ünite çeşidi bulunmaktadır. Genel olarak;
Tek etkili hidrolik silindir
Tek etkili olan hidrolik silindirler, içinde bulunan hidrolik sıvısı pistonun yalnızda bir ucuna etki etmektedir. Bu sebeple de pistonu ana konumuna getirmek açısından, yer çekim yükü ya da silindir basınçlı hava, mekanik yaylar, uçan tekerlekler kullanılmaktadır.
Çift etkili hidrolik silindir 
Dönüşümlü olarak etki ettiği bir yerdir. Piston uzatmak ya da geri çekmek amacıyla hidrolik gücünü kullanmaktadır.

Boyuta Göre Kullanılan Hidrolik Güç Ünite Çeşitleri Nelerdir?

Ortak performans özellikleri arasında;

  • Güç ünitesinin akış hızı
  • Çalışma için gösterdiği basınç
  • Tank hacmi
  • Elektrik motor gücü
  • Sıvı tipi, yani mineral yağ HL veya HLP yer almaktadır.

Mikro

Çalışma alanının sınırlı olduğu uygulamalar açısından kullanıma uygundur. Küçük boyutlu olması sebebiyle portatiftir. Boyutları kompakttır. Tek ya da çift etkili olarak bulunmaktadır. Oldukça esnektir bu sayede solenoid kontrol valfına sahip olmadan da çift ya da tek etkili olarak çalışabilmektedir.
Bunu uygulamanız açısından yalnızda motor hareketini tersine çevirmek yeterlidir. Bu modeller içerisinde çift basınç tahliye vanaları da yer almaktadır. Aynı zamanda bu ünite çift valf gürültü ve indüklenen basıncın etkilerini de azaltmaktadır. Depo kapasitesi 0,1 ve 3 litre arasında değişmektedir. 
Mikro güç ünitesinin hidrolik pompalarını çalıştırmak amacıyla 150 800 watt arasında olan DC motorlar kullanılmaktadır.

Mini

Bu üniteler hareketlilik uygulamaları açısından kullanıma oldukça uygundur. Mikro güç ünitelerinden boyut olarak biraz daha büyüktür. Oldukça küçük olduklarından dolayı çalışa alanı sorun olmamaktadır. Bu güç ünitesi küçük hidrolik güç ünitesi olarak da bilinmektedir.
0,8 ve 30 litre arasında rezervuar tank kapasitesi değişmektedir. Yatay ya da dikey montaj gibi farklı olan konfigürasyonları mevcuttur.  DC 0.8kW ile 4.0kW motor aralığında ya da AC 0.75kW ve 7.5kW aralığında motor kullanmaktadır. DC motorlarının voltajı yaklaşık olarak 12V / 24V ya da 36V / 48 V arasında değişmektedir. AC motorlarının sahip olduğu voltajı AC 110V / 220V / 230V / 380V / 415V arasında değişmektedir.

Standart

Bu güç ünitesi tesis içerisinde gerçekleştirilen operasyonlar açısından tasarlanmıştır. Esas olarak da endüstriyel uygulamalar açısından kullanılmaktadırlar. Bu tür, büyük güçler ve yüksek akış hızı oluşturmaktadır. Bu sayede ağır olan yükleri uzun süre boyunca kaldırabilmektedirler. Sahip olduğu tank kapasitesi yaklaşık olarak 180 litre miktarındadır. Akış hızı da yaklaşık olarak dakika da 100 litredir. Sahip olduğu motor gücü yaklaşık olarak 30 kW miktarındadır.

Hidrolik Güç Ünitesi İstasyonları

Bu üniteler belirli uygulamalar açısından tasarlanmıştır. Bu uygulamalar arasında kanalizasyon arıtma, inşaat ve madencilik uygulamaları yer almaktadır. Çoğunlukla benzersiz uygulamanın özel olan gereksinimlerini karşılamak açısından özel olan tasarımları da bulunmaktadır. 
Genel anlamda piyasa üzerinde yer alan hidrolik güç üniteleri bunlardır. Genel olarak incelenmiş olduğunda, boyutları arttıkça kapasite ve güçleri de artmaktadır.

2.850 kez görüntülendi