Hidrolik Blok ASKAN MAKİNA
Bileşenler arasındaki sıvı akışının düzenlenmesinde ve kontrol elemanının gerekli ayarlarının yapıldığı önemli parçalar arasında yer almaktadır. Sistemin sorunsuz çalışması için gerekli olan bu elemanlar, önemli bir görevi üstlenmektedir.
Hidrolik blok nedir sorusuna basit şekilde yanıt vermek gerekirse; hidrolik sistemde bileşenlerin arasında sıvı akışının düzenlenmesini sağlayan, kontrol elemanının hız, yön ve basınç ayarlarının yapılmasını mümkün kılan, kullanım yerine kıyasla Sfero döküm (Pik dökümün tercih edilmemesi gerekiyor), alüminyum ya da çelik(imalat Çeliği ve ıslah çeliği) malzemeden üretilmiş olan hidrolik parçalara denilmektedir.
Hidrolik Blok İmalatında Kullanılan Malzemeler
İçerisinde boşluk ve çatlak olmayan malzemeler kullanılmaktadır bu nedenle, imalatında en sık ve en çok kullanılan malzeme sfero döküm malzemelerdir, Kare veya dikdörtgen Sfero Döküm GGG40 ve Sfero Döküm GGG50 kullanılmaktadır. Fakat blok üretiminde Sfero Döküm çeşitleri içerisinde en çok kullanılanı GGG40 dır . Bunun sebebi bu malzemenin GGG50 ye göre sertliğinin daha düşük olmasından kaynaklıdır. CK45, 1040 imalat çeliği ve alüminyum 5000, 6000 ve 7000 serisi kullanılmaktadır.
Hidrolik Bloklar Nasıl Üretilir?
Hidrolik blok üretimi kullanıcıların uygulamasına yönelik özel olarak tasarlanmakta ve üretilmektedir. Temel olarak devre mantığı; işlevsellik, performans, güvenlik ve montaj gereksinimlerini en iyi şekilde karşılamak üzere ileri mühendislik yaklaşımı uygulanmaktadır.
Hidrolik Blok Tasarımları
Sac şekillendirme ve aynı zamanda basınçlı döküm presleri türünden gelişmiş çözümün gerektiği makineler için çeşitli kontrol alternatiflerinin üretilmesine imkân verir. Blokların boyutları, ağırlıkları ve diğer detayları ile birlikte yüksek sızdırmazlık özellikleri ön planda tutulmaktadır.
Hidrolik blok çeşitleri temel olarak bir şase üzerine monte edilerek valf masası şeklinde de teslim alınabilir. Hidrolik blokların beklenen özelliklerini yerine getirmesi test edilmektedir. Söz konusu testlerde her bir valfin doğru şekilde çalışıp çalışmadığı da yine kontrolden geçilir. İstenen değerlere ulaşması halinde kullanıma hazır hale gelmektedir.
Hidrolik Blokun İşlevi Nedir?
Hidrolik blok işlevi özel uygulamalarda kullanım amacıyla önemli bir parça elemanı olarak öne çıkar. Hidrolik blokların kullanılması alanında önemli gelişmelere yol açmıştır. Hidrolik blokun geliştirilmesinde ana temel unsurlardan birisi, pres süresi kapsamında hidrolik sıvı akışının kontrolünü sağlayan spool valflerin yeni teknoloji ürünü olan manifold sistemleri ile değişimini sağlamaktır. Uzun süredir kullanılmakta olan spool valfler ihtiyacı artık tam karşılayamadığı gibi aynı zamanda bakımı ve onarımı da zorluk yaratıyordu. Ayrıca aşırı sızıntı sebebiyle de enerji israfına yol açmaktaydı.
Temel olarak bir manifold sistemi, hidrolik sistemde söz konusu sızıntı noktalarının sayısını azaltmalıdır. Hidrolik blok görevi de tam olarak burada ortaya çıkmaktadır.
Manifold sisteminin önemli parçaları arasında yer alan mantık valfeleri, makine döngü süresini hızlı hale getirirken aynı zamanda hidrolik şoku azaltmak için de bağımsız şekilde ayarlanabilmektedir. Bu durum ise daha hızlı çalıştırma süreleri sebebiyle üretkenliğin artmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda sızıntısız tasarımları da ana şahmerdan üzerinde daha yüksek basınçlandırma oranları da sunmaktadır.
Hidrolik Blok Çeşitleri Neler?
Hidrolik blok çeşitleri kullanım amacına göre farklılık taşımaktadır. Bu kapsamda çeşitler şu şekilde sıralanabilir. Basınç emniyetli bloklar, Basınç düşürme blokları, Boşaltma blokları ve Yön kontrol blokları mevcuttur.
Basınç emniyetli bloklar; işlemi gerçekleştirmek için meydana gelen direncin yenilmesini sağlayacak kadar basıncın oluşmasını sağlar. Belirlenmiş olan basıncın üzerinde oluşacak dirençte, basıncın sınırlı kalmasını sağlar.
· Basınç düşürme blokları; hidrolik devrede farklı basınçlarda çalışması talep edilen birden fazla eleman (bu kapsamda; Hidrolik silindir ya da hidromotor) kullanılması ve ayrıca kullanıcı elemanlarının da değişik basınçlarda çalışması istenebilir. Bu tür durumlarda basınç düşürme blokları kullanılmaktadır. Normal durumda açık haldedir, basınç yükseldiğinde ise kapalı konuma geçer. İki yollu ve üç yollu olacak şekilde değişik modelleri bulunur.
· Boşaltma blokları; hidrolik akışkan sıvısının hidrolik depoya yönlendirilmesi için kullanılmaktadır. Normal durumda kapalı olan valf uyarı halinde açılmakta ve akışkanın da depoya gönderilmesini sağlamaktadır.
· Yön kontrol blokları; hidrolik devreye sahip olan sistemlerde akışkanın izleyeceği yolu gösteren elemandır. İstenildiği durumda akış yolunun değişimine olanak verir ve isteğe bağlı olarak akış yolunun açılıp kapatılmasını sağlar.
İyi bir mühendislik sayesinde sundukları avantajlar ile akışkanın yönlendirilmesinde ve işlenmesinde büyük yararlar sağlar.