Çelik Çekme Boru
Kaynak yapılmadan üretildiği için dikişsiz boru olarak da geçmektedir. Kaynak yapılarak üretilen borulara ise dikişli çelik çekme boru denir. Dikişli borularda kaynak olmasından dolayı üretim esnasında sorunlar yaşanmaktadır. Maliyeti istenen çap ve boyutlara göre değişiklik göstermektedir. En çok bilinen malzeme çeşitleri St 37 ve St 52 dir.
Korozyon riskini minimuma indirmesi nedeniyle sıkça tercih edilen bir çeşittir. Aynı zamanda basınca karşı da son derece dirayet sağlamaktadır. Bunları yapabilmek için ise borunun et kalınlığı bir hayli yüksek tutulmaktadır. Böylelikle ömrünün daha uzun olması ve verimliliğinin artması hedeflenmektedir.
Çelik Çekme Boruların Özellikleri
· Standart ölçüleri dış çap için Ø21,3 mm (1/2”inç) – Ø760 mm (30”inç) şeklindedir.
· Et kalınlığı ise 3 mm – 150 mm arasında değişmektedir.
· Yine standartlarda boyları 6 mt – 12 mt olarak üretilebilmektedir.
· Ekstrüzyon ve haddeleme olarak iki şekilde üretimi mevcuttur.
· İçeriğinde bulunan çelik sayesinde paslanma riski en aza indirilmektedir.
· Yüzey kalitesi oldukça iyi seviyelerdedir.
· Dikişsiz, dikişli, sıcak ve soğuk gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Çelik Çekme Boruların Kullanım Alanları
Kullanım alanları fiziksel özelliklerinin üstünlüğü ile kapsamını genişletmektedir. Genel olarak makine endüstrisi, tersane endüstrisi, gıda endüstrisi ve otomotiv endüstrisi bunların bir kısmıdır. Makine imalat sanayi, petrol sanayi, savunma sanayi, beton sanayi, doğalgaz sektörü, su dağıtım hatları ve gemi sanayi boruların kullanıldığı başlıca alanlardandır. Bunun yanın da hidrolik sistemlerde, vagon imalatında ve zirai aletlerin imalatında da kullanılmaktadır. Kısacası dumanı tüten her sanayi ve ülkeye katma değer katan her endüstrinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.